margarine = vegetable fat 
              
                
                margarine = graisse végétale
              
                
                margarina = grasso vegetale
              
                
                Margarine = pflanzliches Fett
              
                
                margarina = grasa vegetal
              
Margarin är en blandning av vegetabiliska fetter, dvs en fettemulsion huvudsakligen av typen vatten i olja, som helt eller delvis innehåller annat fett än mjölkfett. 
År 1867 fick den franske kemisten Hippolyte Mège-Mouriès i uppdrag av Napoleon III att för armén, flottan och de fattigare befolkningsskikten, uppfinna ett matfett som var billigare och av bättre kvalitet än det dåtida smöret. År 1869 tog han patent på sin uppfinning, som han kallade margarin. 
I Sverige används huvudsakligen rapsolja, sojaolja och solrosolja till margarin, men t.ex. palmolja och kokosfett förekommer. Vissa margarinsorter innehåller animaliska fetter, såsom smörfett, ister, talg och eventuellt härdad fiskolja, men det finns även mjölkfritt margarin. Margarin skall enligt livsmedelslagen innehålla viss mängd A- och D-vitamin. Margarin används på samma sätt som smör.
- Fetthalt: 25-90%.
 - Smältpunkt = 34-43°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
 - Sotpunkt anger hur värmetålig ett matfett är (läs mer > Sotpunkt). Margarin 140-160°C. 
 - Förvaras kallt vid högst +10°C. Går att frysa.
 - Hållbarhet:  2 månader eller mer.